„A sápadt finnugrisztikus lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

Finnugrizmus

Finnugrizmus

Hasztalan erőlködés - avagy a mundér becsülete?

Néhány újabb keresetlen mondat a nyelvrokonság és néprokonság témaköréhez

2022. április 01. - Géki

 hasztalan_erolkodes.jpg

 

"Kegyelmes uraim, félek, magukban tesznek kárt!"

(Forrás: Borsszem Jankó XXVI. évf. 1355. sz. december 31.)

 

Már régebben is írtam a néprokonság, nyelvrokonság témakörben, most újabb alkalmat adott egy cikk a megszólalásra. A publicista természetesen újra @zegernyei alias Klima László – Még néhány mondat a rokonságról, című tanulmánya.

A lényeg helyett, természetesen megint az „amatőr őstörténetbúvárok” ostorozása és szapulása lett a cél, mint a szerző összes többi publicisztikájában. Jellemző, hogy még az MTA – felkérésére írt, a tudomány.hu honlapon megjelent írásában is leginkább ezzel, és nem pedig a tudomány jelenlegi álláspontjának bemutatásával foglakozott. Bár a mostani cikkében is azt állítja, hogy itt cáfolta a finnugor nyelvrokonság ideológiai alapú fogantatását, mi azonban már régebben is bemutattuk, hogy az így nem teljesen fedi a valóságot. A cikkünkben több hazugságot is lelepleztünk. Többek között a „nem vagyunk finnugorok” a „Habsburg-ármány” és a „halzsíros atyafiság” - témakörében mutattuk be, hogy ezeket az ostobaságokat, leginkább jól megfizetett finnugrisztikusok találták ki, vélt, avagy valós ellenfeleik lejáratására, és ők is terjesztik ezeket, még a mai napság is.

Ez a legutóbbi cikk is tovább folytatja a hazugságcunamit – újra csak a rokonság témakörében. Újra felemlegeti azt a már egyértelműen, és többször is cáfolt tételt, mi szerint Szinnyei József avagy Zsirai Miklós tagadta volna ( a magyarokra vonatkozóan ) a nyelvrokonság és néprokonság összetartozását.

Akkor most újra ideidézzük az ominózus Szinnyeí tanulmány jelesebb megállapításait.

„Tudvalévő dolog, hogy a nyelvek rokonsága nem bizonyítja okvetlenül a népek fajrokonságát is, aminthogy az ugyanazon anyanyelvűek sem tartoznak okvetlenül mind ugyanazon fajhoz. Ennélfogva nem szabad eleve elutasítani némely íróknak azt a föltevését, hogy az „igazi” magyarság faj szerint nem finnugor. Ennek a lehetőségét – elvben – el kell fogadni. Hogy azonban ez a lehetőség bizonyossággá fokozódik-e, az azon múlik, hogy minő erősségekkel lehet ezt alátámasztani.

  1. A tudomány világánál érvénytelennek bizonyulnak mindazok az erősségek, amelyeket a magyarság török voltának bizonyítására felhoztak, és érvénytelenek mindazok is, amelyek a magyar népet, mint „harcos” népet különbözteti meg a „békességes halászó vadászó” többi finnugor néptől.
  2. A magyar nép sem nem „vegyülék faj”, sem nem „keveréknép”, de az kétségtelen, hogy mind a magyar nyelvre, mind a magyar népre erős hatással voltak a körülötte élő török, indoiráni, szláv … stb. népek.

A magyarság tehát minden valószínűség szerint már a törökökkel való összekerülése előtt sem volt teljesen egységes fajú, de annyi kétségtelen, hogy a finnugor származású magyarok voltak mindig többségben, ők voltak a befogadók, és a beolvasztók és az ő nyelvüket vették át a hozzájuk csatlakozó népelemek.

Bármilyen idegen elemekkel gyarapodott is tehát a magyarság, annyi bizonyos, hogy az „igazi magyarok” az ős-finnugoroknak egyenes leszármazottai.”

Ennyit vall a nyelv, aki ennek alapján áll az erős alapokon áll. Ezen alapokon kívül csak az ingovány van és arra nem tanácsos rálépni”

Kedves Barátunk tehát – hiába volt Szinnyei figyelmeztetése – amint látjuk, igencsak ingoványos területre tévedett – már nem először. Azzal az állítással, hogy a „finnugrista nyelvészet” kizárólag csak a nyelvek rokonságát állítja, újra és újra kínos önigazolásba hajszolja önnönmagát, és ezt az önigazolást újra és újra hazugságokkal igyekszik alátámasztani.

Ez a hatalmas önigazolási erőlködés azonban néha már nem csak kínos, hanem olyan irányba is elsodorja szerzőnket – amely már csak a Márki Zay Péter féle elszólások tengerének mélységével mérhető.

A finnugorellenesek újabb és újabb szapulására, és földbedöngölése óhajának hatására újra csak leírta, hogy:

 „A finnugor nyelvrokonságot elutasítók körében a rokonság és a nyelvrokonság fogalma végzetesen összekeveredett.”

Mint azonban látni fogjuk, ennek az „összekeveredésnek” – éppen, hogy a tanulmány szerzője esett áldozatul.

Az állításának igazolására ugyan is két fényképet is közölt, amelyeken egyrészt Kálid Artúr és Gémes Antos színészek, másrészt Liu Shaolin és Liu Shaoáng gyorskorcsolyázók szerepelnek.

Láthatóan, és egyébként tudhatóan is, négyük közül valószínűleg egyiküknek az ősei sem évezredek óta élnek itt a KM – ben, mégis tudható, róluk, hogy magyarnak vallják magukat. Ezen senki nem lepődik meg, és senki nem botránkozik meg rajta – „a Szt. Istváni - türelmi politika” meghirdetése óta „dokumentáltan” is, nemzeti politizálásunkban, a befogadás elve (besenyők, kálizok, kunok, jászok, szászok, szerbek… stb.) érvényesül.

„Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő”

Ami azonban megdöbbentő és egyúttal megbotránkoztató is, az a képek aláírása:

„Finnugorok, magyarok? Avagy csak magyarul (is) beszélnek?”

A nyelvrokonság és a néprokonság szétválasztásának hatalmas bizonyítási vágya miatti, heroikus hazugságcunamijában, szerzőnk így valami egészen félelmetes világba tévedt. A mondatban ugyanis így egyértelműen, kétségbe vonta a négy fiatalember magyarságát, és csak azt engedte meg nekik, hogy ők is „magyarul beszélnek”.

Nem tartjuk szándékosnak a szerzőnek e „félelmetes világba” – történő utazását. Pontosan arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy e- teljesen hiábavaló küzdelem – a mundér becsületének mindenáron való megvédése – nem először vitte már szerzőnket tévutakra. Állításaival több cikkében is súrolta már a törvényesség határait. Legutóbb a Médiatanács MN/899-8/2022 ügyirat számú tájékoztatásában foglalt állást, hogy bár ugyan a kifogásolt cikkek, tartalmaztak ugyan a honfoglaló magyarokat ért kritikát, és az életmódjukra és politikai berendezkedésükre vonatkozó észrevételeket, de ezek nem merítették ki a törvényben megfogalmazott gyűlöletkeltés, avagy a kirekesztés fogalmát. Mint amolyan jogkövető állampolgár, elfogadom az NMHH – tájékoztatását, és tudomásul veszem hogy nem indít eljárást, de azért megjegyzem, hogy a HVG – t ( https://www.kuria-birosag.hu/hu/sajto/tajekoztato-kozosseghez-tartozassal-osszefuggo-szemelyisegi-jog-megsertese-targyaban-indult ) - a Kúria elítélte a „büdös magyar migránsok” és a „magyar banditák” – használata miatt, amelyek azért nem állnak annyira távol, a kalandozó magyarokat „maffiabandának” – tituláló állítástól.

Mindenesetre, miután ezt most – kivételesen – nem tartjuk szándékos cselekedetnek, mindössze annak tudjuk be, hogy a „habilitált adjunktus” most is – rossz szokásának megfelelően – a nagy erőlködésben, megint „túltolta a biciglit” – egy kicsinyég – és még csak észre sem vette, hogy eközben megsértette a négy fiatalembert.

De hogyan is jutott ide a „Tanárúr” …!

A ma finnugrisztikusai, mindenáron azt a hamis látszatot igyekeznek kelteni, hogy a magyar nyelv és a magyar nép eredetét szét kell választani, és azt a látszatot szándékoznak kelteni, mintha ezt a szétválasztást már vagy 150 – éve meg is tették volna. Az igazság azonban az, hogy ezt a szétválasztást (bár valóban voltak rá próbálkozások) – a magyarság esetében – ezt soha senkinek nem sikerült bizonyítani. Aki megpróbálja a szétválasztást, igazolni, az mindig abba a dilemmába ütközik, hogy akkor a mai magyarságnak nyelvcserével kellett, hogy magyar nyelvéhez jusson. Márpedig a nyelvcserét eddig még senkinek nem sikerült igazolni. Soha senki nem tudta azt a kérdést megválaszolni, hogy miért, is hagyta volna el, a magyarság a kitudja milyen ősi anyanyelvét… és hogy akkor mi is történt azokkal, akik addig beszélték ezt a nyelvet, és hogy miért is vált szükségessé a nyelvcsere? – miért is nem volt jó az-az addig beszélt „édesanyanyelv” …?

Szögezzük le tehát, hogy a magyar nyelv eredetének és a magyarság eredetének szétválasztása eddig még soha, senkinek nem sikerült, és a finnugrisztikának, ez nem is igen állt szándékában sohasem.

Szinnyei József álláspontjának idézése után álljon itt egy "kommunista őstörténész kivonatolt" véleménye is:

„A burzsoá korszak nyelvészei közötti vita a finnugor származást hírdetők győzelmével ért véget, így a magyar őstörténetírásban megszilárdult a magyarság finnugor származásának elmélete... amely arra az elképzelésre épült, hogy: - a nyelvek rokonsága azt bizonyítja, hogy volt egy idő, amikor a rokonnyelveket beszélő népek elődei illetve ezeknek egy része, szorosabb kapcsolatban élt egymással. ... A finnugor nyelvek rokonságából, tehát egy hajdani közös nyelvi forrás, a finnugor alapnyelv létezése, és a finnugor népek elődeinek őskori szétvándorlása következik." ( Molnár Erik: A Magyar nép őstörténete  / 1954 )

Molnár Erik munkásságát, ugyan sok bírálat is érte, de ez az idézet is azt bizonyítja, hogy a hazai finnugrisztika, az ősfinnugristák megalkotta, a magyar nyelvtörténet, és a néptörténet összetartozásának tételét, egészen napjainkig, nemhogy nem tudta, ... de soha nem is akarta megcáfolni.

Az állítás igazolására ide idézünk néhány tételt, az egészen közelmúltból:

  1. „…abban is megegyeztek a kutatók, hogy a rokon nyelvek valamilyen nagyjából még egységes ősnyelvre mennek vissza, amelyet a még szintén többé – kevésbé egységes ősnép beszélt”

( Fodor István: Őstörténet és honfoglalás – 2009 :14)

  1. „A finnugor egység minden bizonnyal a neolitikum késői szakaszán, vagy a bronzkor kezdetén – a Kr. e. 2000 körüli évszázadokban – bomlott fel. Ebben az időszakban az ugorok (a mai obi-ugorok és magyarok ősei) az Uráltól keletre éltek, a finnségiek pedig a kelet-európai erdővidéket népesítették be az Uráltól egészen a Baltikumtól nem messze eső területekig.”

( Az ELTE Finnugor Tanszék – Tananyag: 2019.12.20. )

Azokat a tételeket, tehát amelyeket a ma finnugrisztikusai „szövegkörnyezetükből” kirángatva idézgetnek – vélt – igazuk bizonygatására, egyálltalán nem lehet elfogadni. Hasonlóan nem ehet elfogadni a Honti László nevével fémjelzett arrogáns, és az ellenvéleményt megformálókról gyalázkodó stílusban előadott „tudományos tényként” – aposztrofált állításokat sem. Sőt kijelenhető, hogy a „Honti-stílus” – alkalmazói mára már egyértelműen kiírták magukat a tisztességes tudósok társadalmából. Lassan ezek közé kell sorolni, Klima Lászlót is. Igazán csak sajnálnivalóak azok a „fiatal” – tudósok ( Türk Attila – Keszi Tamás – Németh Endre ) akik az utóbbi időben bedőltek neki, és hagyták, hogy a hátukon átkapaszkodva, manapság, az ismeretlenség langyos félhomályából, az előtérbe tülekedjen.

De, hogy lássuk, hogy nem csak mi gonolkodunk így, nézzük László Gyula mit írt erről:

"... aki azt mondja, hogy - így volt - az magamgát csapja be (és az olvasót), aki azt mondja : ezért és ezért így lehetett, arra érdemes figyelni."

GéKI

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugrizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr9217794239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ewfsdfewet 2022.04.01. 10:12:37

cikkében is súrolta már a törvényesség határait.
-----------------

A törvény az a szántott föld, a falu. De nem volt sértő, a hülyeség volt a sértő, sőt a moreizálgatás.
De egal, a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán, germagyar.
----------------------
a finnugor nyelvrokonság ideológiai alapú fogantatását,

Durch und durch ideológiai.

Esküdt 2022.04.01. 12:44:10

Kedves @Géki barátom! Figyelmedbe ajánlom a következő tanulmányt: balrad.ru/2018/04/02/hunok-legyunk-vagy-ugorok/

Mikos Éva cikke („Hiányzó hősköltészet – amatőr múltszemlélet”) is megér egy misét. A 207. oldalon akadtam rá erre a gyöngyszemre: „Fodor István Kiszely Istvánról, a magát antropológusként aposztrofáló, ám számos humán tudományban is járatos igazi amatőr kutatóról és »hajmeresztő« munkáiról készült részletes és alapos, nagy erudícióval készült tanulmányát dupla adag vitriolba mártott tollal írta meg. Olvasása közben e sorok írójának szó szerint a könnyei potyogtak a nevetéstől.” – Kedves Éva, jó mulatást kívánunk!

Maticsák Sándor, „Hunok legyünk vagy maradjunk finnugorok?” című cikkéből is megtudhatjuk, mit tartanak jeleseink a másként gondolkodókról: „egy Szabó István Mihály nevű mikrobiológus” (192. oldal), „egy Neparáczki Endre nevű szegedi biológus” (196. oldal). Ugyanakkor sehol sem szerepel ilyenfajta megszólítás, mondjuk Fodor Istvánnal, Honti Lászlóval kapcsolatban. A cikk írója nyilván kikérné magának, ha „egy Maticsák Sándor nevű finnugristának” neveznénk őt. Másokkal szemben ő a hasonló eljárást természetesen megengedhetőnek tartja.

Jelen cikkel kapcsolatban:

„Nem mi vagyunk finnugorok, hanem a nyelvünk.” – Neparáczki és társai óta ez most a sikerszám.

Nyelvünk finnugor eredete – Zegernyei és elvbarátai őszinte bánatára – nem bizonyított. Nyelvészeink egyetlen adatot, nyelvemléket sem tudnak felmutatni a több ezer éves múltból, mely e feltevésüket igazolná. Hasonlóság van, a származás szerinti rokonság egyelőre feltevés, és nyelvemlékek híján az is marad.

Jeles hunfalvystáink kénytelenek önigazolással élni, holott csak annyit kellene mondaniuk: „Emberek vagyunk, tévedtünk.” Könnyebb azonban a tevének átmenni a tű fokán…

Ha valaki közelebbről is kíváncsi rá, hogyan működik a hunfalvysta, miért olyan, amilyen, tanulmányozza a narcizmusról, a narcisztikusról szóló cikkeket. A Magyar Elektronikus Könyvtárban is talál dolgozatokat a hunfalvysta önimádókról.

ewfsdfewet 2022.04.01. 14:35:42

@Esküdt:
Hasonlóság van, a származás szerinti rokonság egyelőre feltevés,
--------------------------

Hasonlóság nincs, ana vahn az indogermán igazából, de akkor meg inkább indogermán és germán a magyar. A származás hangot nem bírom, bizonytalan hang eredetet mondjunk.
----------------------
„Emberek vagyunk, tévedtünk.”

A tév-téb hang a düh gyökből ered, deue indogermán, germán, a dog párja, dühebed.
--------------------
hogyan működik a hunfalvysta,

Működ? Mímel, mível? Ilyen hang nincs, örökni vahn.

Esküdt 2022.04.01. 16:27:21

@ewfsdfewet:
Kedves Gelimer (Rex Vandalorum) barátom!

Utoljára teszek kísérletet, hogy veled észszerű szempontok szerint tárgyaljak.

Nagyra értékelem a szabadságot, s éppen ezért másokét is tiszteletben tartom. Véleményedhez, elismerem, jogod van, mint bárki másnak.

Elmondtam már másutt, a baj az, hogy olyasmit erőltetsz, aminek igazságáról magad sem vagy meggyőződve. Még ez sem volna gond, ha nem ismételgetnéd úton-útfélen. Ismerjük feltevésedet a germán–magyar nyelvrokonsággal kapcsolatban, de, úgy hiszem, közülünk csak keveseket győztél meg. Itt és hasonló tereken erre nem is igen van lehetőség. Ha azt szeretnéd, hogy többé-kevésbé komolyan vegyük elgondolásodat, dolgozd ki alaposabban, és tedd közzé valamilyen formában.

Az efféle helyek nem arra valók, hogy törődjünk veled, megnyugtassunk, hitelesítsünk, hogy milyen nagyszerű stb. vagy. Ilyen igényeidet, ami engem illet, nem vagyok képes, és nem is akarom kiszolgálni. Elég nekem a magam baja. Neked ez bizonyára rosszul esik, de hát (feltételezem) felnőtt ember vagy, birtokában a megfelelő képességeknek, hogy gondoskodj magadról. Nem várhatod, hogy mint csecsemőt, pusztán létezésed okán, feltétel nélkül fogadjanak el, gondoskodjanak érzelmi jólétedről, dicsérjenek agyba-főbe stb. Nem várhatod, hogy mások pótolják mindazt, amit szüleid, nevelőid nem adtak meg. Ha szeretnéd, hogy elfogadjanak, alkalmazkodnod kell, elfogadhatóan kell viselkedned. A felnőttek világába ez a belépő.

Nem vagy te rossz ember, csak (a mi szempontjaink szerint) nem megfelelően viselkedsz. Nem akarsz eszmét cserélni, tartalmas beszélgetést folytatni, csak nyakunkba zúdítani rossz érzéseidet, szellemi emésztésed végtermékeit. Azt szeretnéd elérni, hogy érezzük mi is magunkat, hozzád hasonlóan, pocsékul.

Nem veszed figyelembe érdekeinket. Rossz légkört teremtesz magad körül, kikényszerítendő, hogy a dolgok úgy történjenek, ahogy neked jó lenne. Az elismerést ügyeskedéssel, zűrzavar keltésével, érzelmi bántalmazással akarod kicsikarni, s nem nézed mibe kerül ez másoknak. Kisgyereknek ezt elnézik, felnőtt ember azonban így nem nyerheti el mások rokonszenvét. Igyekszik téged mindenki elkerülni, figyelmen kívül hagyni. Senki sem akar egy önjelölt germagyar nyelvészkedőt szolgálni – semmiért.

Tedd fel magadnak a kérdést: te mit nyújtasz másoknak? Mondjuk azért, hogy felebarátaid tapintatosabb elbánásban részesítenek, mint aminőre általában okot adsz.

Sok szerencsét, és sikeres életet kívánok neked, barátom! ( A többiektől pedig elnézést kérek!)

ewfsdfewet 2022.04.01. 19:00:49

smerjük feltevésedet a germán–magyar nyelvrokonsággal kapcsolatban,
----------------------

Nem, én azt mondom, hogy a magyar indogermán és germán, A germán. A kapcsolat hang nyelvkakilás, én kulundát mondom.
-----------------------
csak keveseket győztél meg.

Nyelvről nem lehet meggyőzni, az apriori. Nincs szándékomban meggyőzni, csak rólam mondanak rosszat, a nyelvről.
----------------------------
elgondolásodat, dolgozd ki alaposabban,

Nincs elgondolásom, nem gondolom, gondu főnév vahn, én rakandom.
------------------------
Ilyen igényeidet, ami engem illet, nem vagyok képes,

Igény hang nincs, erre mondhatnánk a kéj hangot. Az igény nyelvkakilás. A képest se szeretem, magyarul hép, de akkor már állapában vahn. Én olyat, anat te mondasz nem akarom. Nekem úgy tűn, hogy magadból indulsz hé, és magadról beszélsz, de nekem olyan dolgaim nincsenek.
----------------------
elfogadhatóan kell viselkedned.

Ez most a nyest.hu? Nagyon úgy tűn. Akkor Gékinek is mondhatnák ott ezt. Ez az elfogadható ott a nyest.hu ideológiája, .máshol más ideológia. De így vahgyunk mi trollok, azok ahék hébeszélnek a konszenzusból.
---------------------
te mit nyújtasz másoknak?

Ez nagyon libcsi szöveg. Te anat nyújtasz a magyar nyelvnek, Kirgennek, az Énnek(oinos)?
------------------------
érzéseidet, szellemi emésztésed végtermékeit.

Nehezen rakom, anaval a szellem hang nincs, nem rakom, nyelvkakilás. Az érzést se, a terméket se, ilyen hangok nincsenek.

Cpt. Flint 2022.04.02. 11:14:08

Úgy örülnék, ha legalább egy magyar nyelvről (is) szóló posztban rendben lenne az alapvető helyesírás (ld. "gyorskorcsojázó") és a központozás!

Ambiorix 2022.04.02. 11:57:26

Tiszta óvoda.
Nem unjátok még?

Esküdt 2022.04.02. 14:00:10

@Ambiorix:

Szervusz, barátom!

Önimádó barátunk teljesítmény és tehetség nélkül is azt várja a többi embertől, hogy nagyszerűnek, irigylésre méltónak tartsák. A párbeszéd ellehetetlenítése, ostobaságok szajkózása, mellébeszélés, mások erőfeszítéseinek lebecsülése stb. nem vet fel tartalmi igényeket, de összezavarja, feldühíti az embereket. Barátunk pedig felsőbbrendűnek érezheti magát, tudniillik megkapta a mindennél jobban áhított figyelmet.

Megtudhatjuk, téged mi indított, hogy felszólalj ez ügyben?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.04.02. 14:33:01

@ewfsdfewet: Téged már csak azért olvasunk, hogy jól szórakozzunk. Ezzel a végletesen mesterkélt, a mai irodalmi, beszélt magyar nyelvet megtagadó nyelvezettel nem azt igazolod, hogy nagyon értesz hozzá, hanem hogy teljesen bolond vagy.

Ennek legfőbb bizonyítéka, amikor valamilyen szó indogermán eredetéül előrángatsz valami egyszótagú, kitalált indogermán "gyököt". Jó lenne valahogyan megértened végre, hogy az indogermán nem egy nyelv, nincs indogermán szógyök, indogermánul soha senkik nem beszéltek. Az indogermán számos nyelv távoli rokonságának kifejezéséül alkotott műszó, amely nyelvek mindegyikének vannak szógyökei, de ezek nem vágnak egybe egymással, hiszen akkor egy görög is megértené a németet vagy az oroszt. Felejtsd el végre a fantáziádból építkező indogermán nyelvedet, és kezdj magyarul beszélni, többen fognak odafigyelni rád.

11110000 2022.04.02. 15:18:05

"A mai finnugrisztikusok, ugyanis mindenáron azt a hamis látszatot igyekeznek kelteni, hogy a magyar nyelv és a magyar nép eredetét szét kell választani"
Ez nem finnugrisztika, hanem tudomány.

A bolgárok pl. szláv nyelvet beszélnek, de genetikailag törökök.
Ahogy a magyarok 7 törzséből is valószínűleg csak egy volt (kezdetben) finnugor, a többiek meg igen vegyesen, mint a csalamádé. Viszont a magyar volt köztük a "lingua franca", a közvetítőnyelv, amelyet mindenki beszélt.
Nem annyira szokatlan akkoriban, hogy az egymással szövetségben lévő népek átveszik az egyik (általában a vezető) törzs nyelvét, és a saját nyelve mellett azt mindegyik beszéli. És nem is csak Európára jellemző. Amerikában ilyen volt a sziú és az algonkin, Afrika egyes részen a szuahéli, más részein az arab.
De napjainkban ilyen volt pl. a Szovjetunióban az orosz (kényszer vagy sem, de 30 évvel a SZU felbomlása után is jó pár egykori tagállamban kb. mindenki beszéli, mert azokon a részeken hasznos, ennek ellenére a nemzetiségüket tekintve nem oroszok - de ha eltelt volna még vagy 200 év a SZU-ban, lehet, hogy annak vallanák magukat. És nem szláv népekre gondolok, hanem pl. kazahokra, üzbégekre stb., akik már kinézetre sem oroszok).

11110000 2022.04.02. 15:18:59

Mellesleg aki ilyen helyesírással ír nyelvészetről, mint a cikk elkövetője (hadd ne mondjak szerzőt), az már eleve szánalmas.

ewfsdfewet 2022.04.02. 15:37:25

finnugrisztika, hanem tudomány.
---------------------------

A tudomány részje a libcsi ideológiának, a fingrisztika a tudománynak így libcsi ideológia.
A magyar az magyar, anat te itt írsz az is libcsi ideológia, liberti, a magyart keverni, az libcsi ideológia.
A magyarnak nincs dolga a fingárokkal, anaval indogermán és germán.

ewfsdfewet 2022.04.02. 15:38:59

@Cpt. Flint:
Úgy örülnék,
--------

Nem öl, hanem örerni, örernék.

ewfsdfewet 2022.04.02. 15:46:06

@Androsz:
jól szórakozzunk. Ezzel a végletesen mesterkélt, a mai irodalmi, beszélt magyar nyelvet megtagadó nyelvezettel
---------------

Szórakozunk hang nincs, a szór hang olyan, ahogy a szobor, steber, staber, stobor, a t nincs, magyarul cs. Vagy a szor, szoros, magyarul der-tor-cser gyök vahn. A szór a streu.
Az nem magyar nyelv, az a klingoni-udvari-libcsi-kretny-nemzeti-libcsi-kazincbacikai-értelmetlenségi nemnyelv, dolga nincs a magyar nyelvvel. A mesterkélt nyelv az új-ónemmagyar.
-------------------
megértened végre, hogy az indogermán nem egy nyelv,

Érteni? Nincs olyan hang. A verstehen a rakni. Az ér gyök egy ronda magyartalan formája az er-ár-nak.
Vahn ered, erny, erdő, ernya, erény, naknév, eronni, erni(rohan), ereu, erő és a többi, de hol az er?
Az ér nem ér, hanem er, indogermán er gyökből, flektálója az ár.
Indogermán vahn, erre a magyar, a germagyar a bizonyíték, hogy ana(mi) az.
----------------------
egy görög is megértené a németet vagy az oroszt.

Aha, én meg akkor hogyan rakom a németet? hát a gyökökből. Nmet és az orosz? Az egyik kentumnyelv a másik zátemnyelv, a magyar kentumnyelv.

ewfsdfewet 2022.04.02. 15:50:06

@Androsz:
nagyon értesz hozzá, hanem hogy teljesen bolond vagy.
-----------------

A bolond az más. Értesz nincs, én a hoz helyett, ana örmény jövevényhang lehet, hord az örmény, a führen-fahren örményje, ott az p-ből h lesz. Vagy az örmny hason, a haszon-ból jön. A nak-nek az ana-k, indogermán enek. Teljsen? A gyök a du, nem töl-tel, hanem dul.
Nekem a nem komplett: a libcsi-kretény-klingoni-nyelvkakilási-kipcsák-fingár-kazincbaszikai-udvari-nemzetilibcsi új-ónemmagyar nemnyelv.

ewfsdfewet 2022.04.02. 16:12:06

„a nyelvet és fejlődési törvényeit, csak abban az esetben lehet megérteni, ha a legszorosabb kapcsolatban tanulmányozzuk a társadalom történetével”
------------------------------------------------

Na ezt nehezen rakom. A törvény a szántott föld, a falu, törveanja. Ért? Na a német hangkönyv szerint verstehen, így az rakni. Szoros nincs, derengő vahn. Kapcsolat? a kap jövevény, kulunkda vahn, a ku gyökből. Társadalom műhang. Tanulmányoz műhang.
Ez a fejlődés talán a fejt-ből jöhet, de az ilyen burzsuj elmék(el vahn) ellen a magyar így legalább ellenséges marad, nem rakja, hogy ez fejlövés(a cápás filmből) vagy fejlődés.
-----------------------
„A burzsoá korszak nyelvészei nem rendelkeztek--- hogy a magyar nyelv történetét a magyar társadalom történetétől elszakítva vizsgáltak

Nem rendelkeztek olyan nncs, csak bírtak. Társadalom az a libcsizmus. De a fentit, hogyan is kell rakni? Fejlövés? Dehát ez libcsi pogári eszementség. A német pógárság bírta. Most itt egybefoly a fingrizmus és a libcsizmus, a progresszió? A történelem, ahogy a libcsik rakják univerzál nyelven, az nem más, ahogy a progresszió.

Vagy lehet-e a fentit schellingi-nietzschei módon rakni. Mondjuk, hogy a nyelv és a történelmi-társadalmi makogás két szelenda ühgy? A történelmet és a társadalmat mínuszba kell rakni, a primitív kell, az igaz magyar nyelv. Mínuszba kell rakni: libcsi-kreteny-nemzetilibcsi-udvari-klingoni-nyelvkakilási-kazincbaszikai új-ónemmagyar nemnyelvet.

Géki 2022.04.02. 17:08:49

@11110000:

Azt írtam, hogy "a magyar nép eredetét" - pontosan erről szól ( akar szólni ) a cikk. A nyelv eredete sem azt jelenti, hogy minden magyar szó finnugor. Az csak mindössze 500 szótő. Az eredete finnugor, vagyis ezen alapon nem minden magát magyarnak tartó embernek kell finnugor eredetűnek lennie - minthogy a fotókon látható fiatalemberek elődei sem igen voltak azok - attól ők még magyarok - ha annak tartják magukat - és nem csak magyarul beszélnek. Attól, hogy nem minden egyes magyar eredete finnugor, attól a "magyarok" még finnugor eredetűek - mint ahogyan a nyelvünk.

"Ezen alapokon kívül, csak az ingovány van, és arra nem tanácsos rálépni” - mert úgy járhat, mint a @zegernyei...!

ewfsdfewet 2022.04.02. 17:26:06

Az csak mindössze 500 szótő. Az eredete finnugor,
------------

Te is fiam Brutus! A magyar nyelv eredetje(hát eredet!, germán!) indogermán és germán, csak megfingaták, de attól nem fingár. 500? jó ha 20 lehet, jövevény, úgy ahogy három, de még az se biztos,hogy fingár, csak areális hang.
500 nincs. Ebből az 500-ból vagy 400-ból 200 indogermán igazából, 180 nem helyes.
-------------------------
egyes magyar eredete finnugor, attól a "magyarok" még finnugor eredetűek - mint ahogyan a nyelvünk.

Te is fiam, Brutus! azt hittem, hogy te is a libcsi beállítódást szidod! De nem! Az n nyelvem nem fingár, hanem magyar, és az indogermán és germán, ez a magyar.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.04.02. 18:08:39

Hát ez az @ewfsdfewet: véglegesen hülye. Nem hiszem, hogy ezt szórakozásból műveli, annál ez komolyabb bajnak látszik.

ewfsdfewet 2022.04.02. 18:30:08

@Androsz:
ezt szórakozásból műveli,
----------------------------

Nem makogni új-ónemmagyar.
süti beállítások módosítása