„A sápadt finnugrisztikus lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

Finnugrizmus

Finnugrizmus

Szeretlek KATA…!?

Kik is azok, akik „úgy igazán” szeretik (kihasználni) KATA – át…?

2022. július 18. - Géki

kata.jpg

 

Amikor a "KATA" ( KisAdózók Tételes Adója) bevezetésre került, az azért volt, hogy ( a szürke 50 árnyalata ) a „sötétszürke” – és a „sötétfekete” gazdaságban működő ( egyébként másnyelven adócsaló bűnözőket ) ne adóhatósági, vagy rendőri erők felhasználásával kelljen tisztességes, törvénytisztelő, és a törvényeket betartó tevékenységre szorítani.

Az akkori hatalom ezeknek a máskor egyébként bűnözőkként kezelteknek találta ki, azt, hogy valamiféle minimális összegért legalizálják az addig eltitkolt jövedelmeiket. Nagyon is bevált a dolog - egy csomó, addig semmit nem adózó ( adócsaló, adóelkerülő bűnöző ) elkezdett befizetni az államkasszába.

A hatalom, az akkori – egyébként éppen frissen megszerzett – mandátumával nem kívánt visszaélni. Pontosan (tűpontosan) értette, hogy az akkori adóelkerülők többsége nem a saját jószántából, hanem kényszerűségből – a megmaradás kényszerűségéből – vált adócsalóvá. Ezen adócsalók többségét persze már akkor is frusztrálta az adócsalás ténye, de a kényszerűség – a rájuk kényszerített rendszer – sokuknak nem adatott más megoldást… vagy az azonnali tönkremenést, vagy a kényszerű, de a nyilvánvaló csalás következményeinek csak későbbi – szerencsés esetbe soha – be nem teljesülésének vállalását.

Talán még emlékszünk rá, hogy miféle körülmények után történt a KATA – bevezetése…az időpont 2013… ami a nyolcévi szocialista-liberális kormány regnálásának végleges lezárását jelentette. Az ország a gazdasági és pénzügyi csőd szélén táncolt, amelyet az Orbán kormány azt megörökölve, próbálta meg kivédeni. Minden eszközt be kellett vetni ahhoz, hogy elkerülhető legyen az államcsőd. Valamiféle nemzeti konszenzust kellett teremteni, a társadalom minden szegletében – még az adócsalókat és bűnözőket is meg kellett próbálni bevonni a közös teherviselés rendszerébe – az államcsőd elkerülésének érdekében.

2013 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy népszerűsítette a KATA – adót, mint egy egyszerű és rugalmas, adónemet, amivel kevés az adminisztráció, és kevesebbet kell adózni is, kiemelve, hogy „nincs még egy olyan adózási mód vagy forma Magyarországon, ami ilyen minimális közteherviselési kötelezettséget jelent.

És lőn, a KATA bevált, az első évbe 85.000 - „kényszeradócsaló” - csatlakozott a programhoz, vagyis 85.000 fő gondolta azt, hogy a felkínállt kedvezményes adó befizetésével, könnyít a lelkiismeretén, és ennek a csekély összegnek az árán, békességet és éjszakai nyugalmat vásárol magának.

2017 májusában Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke azt nyilatkozta, hogy a KATA-alanyok létszáma megközelítette a 210 ezret, ez pedig azt bizonyítja, hogy a kisebb és egyszerűbb közterhet „hajlandók leróni a gazdasági szereplők”, így a kormány számítása „bejött”.

A kezdeti ideális viszonyok után, persze megjelent az ultraliberális eszme, „amit nem tilos, azt szabad” – felfogásának is az ideje. A „liberális = szabados-szabadság” - vállalkozói – mint mindenben persze – ebben is felfedezték a maguk aljas lehetőségét. Az arra alkalmas tevékenységekben elkezdték alkalmazottjaikat, arrafelé terelni ( kényszeríteni ) hogy szabályos munkavállalás helyett legyenek inkább KATA-ás „vállalkozók”…?! Aztán egyszercsak lőn – és a „KATA -szerelmesei” – elérték a közel félmillió ( 460. 000 ) főt. A kormány számára már 2021 – ben világossá vált, hogy a KATA – ( a legjobb szándékok ellenére ) belecsúszott a bűnözői világ látókörébe. Már nem a megcélzott „klasszikus lakossági szolgáltatást” – végző, ( fodrászok, pedikűrösök, vízvezeték-szerelők, villanyszerelők, kőművesek, gyerekpásztorok, bejárónők…) az adóalanyok, hanem leginkább azok (futárok, őrzővédők, takarítók, sőt legújabban tervezők, művészek, és egyéb szellemi szabadfoglakozásúak ) akiknek a tevékenységét, klasszikusan egyálltalán nem a „magánvállalkozási szférában” – hanem kőkeményen az alkalmazotti szférában kellene látnunk. Persze és természetesen, vannak „átfedések” – egy tervező vagy mondjuk őrzővédő, de egy „szabadfoglalkozású művész, újságíró" - lehet persze magánvállalkozó … is! No de, a mai műszaki és társadalmi körülmények között, például egy egyéni vállalkozó tervező (alkalmazottak nélkül) gyakorlatilag nulla – nem is így működik! Az egyes sikeresebb tervezőirodák, pl. manapság nem alkalmazottakkal működnek, hanem egyéni (KATA) vállalkozókkal – akik így tulajdonképpen teljes egészében az önálló felelősség értelmében, az egész egyéni vagyonukat teszik kockára – hiszen nem Kft – ként, tehát „korlátozott felelősségűként” tevékenykednek, hanem mint magánvállalkozók a teljes egyéni vagyonukkal felelnek tevékenységükért. Ez persze a legtöbb esetben nem veszélyezteti a teljes magánvagyont – de adott esetben akár igen – mert semmiféle korlátozás nincs. Egy Kft – a tőkevagyonával felel… ami nem azonos a magánszemély tulajdonosok összvagyonával… egy magánvállalkozó, az egész magánvagyonával felel… azért az nemmindeggy!,,,?

A mai „KATA – vállalkozók” – alkalmazói tehát éppen azok az „ügyeskedők” akik időközben rájöttek arra, hogy az alkalmazottjaikat „megzsarolva” rávehetik őket, hogy az alkalmazotti státus helyett válasszák a KATA – szerinti munkavégzési formát… hiszen ezzel „látszólag” mindenki jól jár… kifejezetten jól persze az „ügyeskedő-adócsalók”…!

Most ezek - az egyébként büntetést érdemlő – ügyeskedő-adócsalók - kezdtek el hőbörögni...!... pedig igazából most amikor baj van, visszamenőleg is meg kellene fizettetni velük az elcsalt adókat. A kormány nem ezt teszi, hanem most is - még mindig előzékenyen – (belátva ezen adózók viszonylagos kényszerhelyzetét) felajánlja az "átalányadózás" lehetőséget - ami még így is csak közel a fele a rendes és tisztességes adótehernek. Előre szólok, hogy néhány év múlva ennek is vége lesz... és mindenkinek egyértelműen a "normál adózási forma" – szerint kell fizetnie...! Nincs kivétel... mindenkinek adóznia kell... aki nem adózik azt büntetni kell ... határozottan és keményen... véget kell vetni az "ügyeskedésnek"...! – ezen a területen is, mint ahogyan azt a „paraszolvencia” területén is meg kellett kísérelni – bármennyire fájdalmas is az némelyeknek.

 

GéKI

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugrizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr3617885595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása