„A sápadt finnugrisztikus lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

Finnugrizmus

Finnugrizmus

Sajtószabadság, kontra Vállalkozói szabadság

A nagy Index blöff! - aki kolompot vesz a nyakába, annak kolompolnia kell!

2020. július 27. - Géki

Felmondott az Index szerkesztősége!

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás.”

 Azt hiszem, itt valami óriási félreértés van és az Index munkatársai összekeverik a „sajtószabadságot” a „vállalkozás szabadságával”.

Amit követelnek maguknak, az nem nekik, mint alkalmazott munkatársaknak jár, hanem annak a vállalkozónak, aki működteti az Index – et, mint tulajdonos, és finanszírozza ennek a portálnak a működési költségeit.

A vállalkozó az, akinek egyedüli joga, és szabadsága, hogy meghatározza a működési feltételeket, a szerkesztőség összetételét, és hogy ellenőrizze a megjelenő tartalmat. Ennek a jognak a megkérdőjelezése a vállalkozás szabadságának megkérdőjelezése.

A vállalkozónak egyszemélyi felelőssége van mind a működés körülményeinek, pénzügyi feltételeinek és a működés jogi, és minden egyéb feltételeinek meghatározásában. Ezeket a jogokat és kötelezettségeket, ugyan delegálhatja, egyes alkalmazottainak, de az ő tevékenységükért is egyszemélyi, egyetemleges felelőssége van.

Az alkalmazottnak természetesen joga van elfogadni a feltételeket, és akkor állást vállal, vagy ha azt nem tartja elfogadhatónak, akkor joga van az állást nem elfogadni, tehát nem vállalni munkát a cégnél. Ezt a jogát senki nem kérdőjelezheti meg, meg azt sem, hogy ha a feltételekben változás áll be, akkor rendes vagy akár rendkívüli felmondással is távozzon. Az alkalmazottnak azonban nincs alanyi joga a tulajdonos döntéseinek felülbírálására, vagy a cég működési stratégiájának, vagy pénzügyi, vagy jogi feltételeinek meghatározására.

Ha esetleg az Index szerkesztőségének van is egy olyan szerződése a tulajdonossal, amelyben bennfoglaltatik, hogy a működési feltételeket, a magjelenő tartalmat, és a szerkesztőség összetétele meghatározásának jogát átadja a tulajdonos, abban biztosan benne foglaltatik a tulajdonosnak az a joga is, hogy megfelelő feltételek esetén azt visszavonhatja. ( Ez most itt „jogászkodás” mélyebben nem érdemes belemenni. )

A sajtó szabadsága és a vállalkozás szabadsága tehát azt jelenti, hogy mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, és azt a saját alanyi jogaként gyakorolhatja is. Az újságíró tehát a saját költségén, olyan írást jelentet meg milyent akar, és abban, olyan véleményt formál, amilyent akar. ( A tartalomnak csak bizonyos törvényi előírások szabnak határt – ezt is mindenki tudja, hogy mire gondolok – rasszizmus, holkauszt… stb.)

Ahhoz azonban senkinek nincs joga, hogy bárkit olyan tartalom elfogadására ( kiadására ) kényszerítsen, amelyet az nem akar megjelentetni. Ilyenkor a szerző „arrébb megy egy házzal” – és keres egy másik kiadót – vagy maga finanszírozza a kiadás költségeit. ( Láttunk már erre példákat eleget. )

Az Index szerkesztősége most ezt tette, megpróbálta megzsarolni a tulajdonost és egy számára elfogadhatatlan működési forma gyakorlására próbálta kényszeríteni. Alkalom adtán, ez akár bűncselekményként is értelmezhető, de legalábbis a vállalkozás szabadságának korlátozásaként is értékelhető. Természetesen az Index szerkesztőségének (szerkesztőinek, és egyéb munkavállalóinak) is alanyi joga a munkaviszony rendes, vagy azonnali megszüntetése, felmondása, de annak semmi köze a sajtószabadsághoz.

 Csak egy példa:

Szinte minden online tartalomnál van valamilyen „kommentezési” lehetőség. Az itt megjelenő tartalmakat azonban a tulajdonos „moderálhatja” - ha akarom, akkor cenzúrázhatja. Sőt a bejegyzési jogot is annak adja, meg akinek akarja. Ez a joga egyértelműen a „vállalkozás szabadságából” vezethető le, hiszen a saját blogomon vagy, saját weblapomon annak engedem meg a megjelenést, a véleménynyilvánítást, akinek én akarom, ebbe senkinek semmi beleszólása nincs. Ezzel senkinek a „szabadságát” nem korlátozom, mindenkinek joga van saját blog, vagy weblap indítására, és azt úgy kezeli ( nyilván megint csak a törvényes keretek között ) ahogyan az neki jólesik.

A blog vagy laptulajdonosok efféle szövegeket szoktak kitenni:

„A kommentelési szolgáltatás használatával az oldal felhasználói tudomásul veszik az itt megfogalmazott szabályokat. A kiadó jelezni kívánja, hogy az eltiltásról, törlésről saját belátása szerint dönt, ilyen értelmű döntései szubjektívek. A döntés ellen fellebbezési lehetőség nincs.”

Minden esetre további sok sikert kívánok az index sajtómunkásainak, találjanak a saját igényeiknek megfelelő munkát, kiadót. Egyáltalán nem örülök, annak, hogy a dolog így alakult, de ebben nem csak a tulajdonosnak, hanem a szerkesztőségnek is megvan a maga felelőssége. Különösen kiemelném Dull Szabolcs felelősségét. Mert, az Ő magatartása járult leginkább hozzá, ahhoz, hogy a szerkesztőség „egyöntetűen felállt” – és szolidaritást vállalt vele. Így az egész szerkesztőség egzisztenciája most az Ő felelőssége lett. Kíváncsi leszek, hogy megértette –e már ( vagy megérti – e valaha ) a „zászlóvivők” felelősségét. Mert ugye tudjuk, hogy „aki kolompot vesz a nyakába, annak kolompolnia kell, és az ne csodálkozzon, ha mennek utána”.

Majd meglátjuk, hogy Dull, tud-e azzal a „kolomppal” igazán harangozni is, vagy elválik a tüdő a májtól.

 

GéKI

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugrizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr4316079954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása