„A sápadt finnugrisztikus lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

Finnugrizmus

Finnugrizmus

Rokonnyelvek - Uráli őseink?

Válasz Gugán Katalinnak a „Hányéves a magyar nyelv” – című riportban elmondott gondolataihoz.

2021. június 05. - Géki

 

 uralinyelv.png

 Nyelvtörténet?...  Őstörténet?

Nyelvtörténet vagy Őstörténet…. régi dilemmája ez a finugrisztikának, mégsem tudnak vele dűlőre vergődni!

Az index riportot közölt Gugán Katalinnal „Hányéves a magyar nyelv” - címmel. Gugán már a cikk elején nem rejti véka alá, finnugrista szemléletét és, hogy nehogy valakinek is kétsége támadjon nézeteivel szemben, kijelenti, hogy:

„Minden ellentétes híreszteléssel szemben egyértelmű, hogy a magyar nyelv az uráli nyelvcsaládhoz tartozik, amit tudományos körökben senki nem vitat”

Ami persze eleve vaskos csúsztatás, hiszen a nyelvrokonság soha nem lehet tudományos tény, legfeljebb erős konszenzusos megállapodás. Ahogyan az sem az igazság teljes kibontása, hogy azt nem igen vitatják tudományos körökben. Talán ha néhány nevet felsorolok, ( Kalevi Wiik, Angela Marcentoni, Pusztay János, Simo Parpola ) akkor ezek közül esetleg ismerős lesz némelyik Gugán Katalin számára is.

Magyarán a finnugor elmélet manapság igen is forrásban van. Lehet, hogy paradigmaválltásról még nem beszélhetünk, de azért vannak már jónéhányan akik igen is „megkérdőjelezik a magyar nyelv finnugor voltát”, és akik ezt teszik, méghozzá tudományos alapon, azok nagyon is tágra nyitották már azokat a határokat.

Ezekből a Gugánféle „magabiztos” nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy hiába volt Pusztay János figyelmeztetése – és elhatárolódása:

„A hagyományos uráli nyelvészet képviselői gyakran a kisajátított igazság trónjáról mondják el megsemmisítő véleményüket.” – ( Pusztay János – 2011)

Mi is az az „ősi nyelv”… és ki beszélte azt!

A cikkel azonban nem ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy az „Ősi nyelv” – című fejezetben, a magyar nyelv keletkezésének taglalásakor, valamiféle „ősidőkbevesző” – elvállást emlegetve állítja, hogy a magyar nyelv kb 3000 – éves. De még ez sem volna éppen „istentől elrugaszkodott” nézet – hisz a nyelvészet ezt tanítja, de a mondanivalót alátámasztandóan ott van egy „csonkacsaládi” fotó - Uráli őslakosok 1992-93 -ban – aláírással.

No ez már így összeségében azért, elég nagy gáz! Az a család ugyanis semmiféle formában nem „ősi” hanem egy kortárs csonka család, apa és gyermekei! Ők semmivel sem „ősibbek”, mint az én családom – ráadásul még közel egykorúak is vagyunk – a kép szerint. Az a családfő ugyan úgy a mában él mint én, és a fiaim. Ők semmivel sem ősibbek tehát mint az én családom. A sátruk mögött ott parkolhat a legmodernebb hófutó, a sátorban bennlehet a műholdas telefon, a plazmatévé, amelyet egy olyan modern aggregátorral használnak, amely egész nap elpöfög néhány csepp benzinnel. Talán a ruházat zavarja meg a finnugrista asszonyságot – ebből is látszik, hogy soha nem járt az Urál vidékén! – ott így kell öltözködni – legalább is télen!

Ha a fényképezett családfő esetleg manysi ember lenne, akkor legfeljebb az bennünk a közös, hogy mindketten egy olyan nyelvet beszélünk, amelynek kb. 3000 éve volt egy ugornak nevezett előnyelve. Vagyis a finnugor nyelvészet szerin az ő nyelve és az enyém is az ugorból ered. Ennyi és nem több. Az, hogy volt-e nekünk mindkettőnknek olyan ősünk, akik még együtt beszélték az „ugor alapnyelvet” – az igencsak kétséges, és a nyelveink rokonságából ez nem is következik. Arról már nem is beszélve, persze, hogy az is igencsak vitatható, hogy Ő az Urálban „ősi” – lenne. Nagy valószínűséggel csak a 16. – 17. – században költözött mai lakóhelyére – valahonnan – az orosz nyomulás elől.

Ez a fénykép és a szövegkörnyezet – az aláírással együtt, azt a téves elképzelést sugallja, mintha a manysik – finnek – ősei lennének a magyaroknak. Pedig ugye erről szó sincs – mindössze a nyelveink rokonok – nekünk magunknak valószínűleg az égadta világon semmi közünk egymáshoz, meg valószínűleg az őseinknek sem volt soha. Ezt tanítja a finnugrisztika! A fényképen szereplő manysi családfőnek, tehát semmivel nincs sokkal több köze a magyarokhoz, mint ha ide egy afrikai „bantuhantumandu” ( remélem a valóságban nincs ilyen ) család fotóját tették volna ki! Hármunknak utoljára akkor volt esetleg némi közünk egymáshoz – élhettek együtt az őseink – amikor az anatómiailag modern ember elhagyta Afrikát, és kezdte meghódítani Eurázsiát! Az egyik maradt Afrikában, a másik kettő meg ment „akárhová” – az egyik jobbra, a másik meg balra. Hogy a mai manysi ember nyelve, hogyan és miképpen „rokona” a mai magyar ember nyelvének, arra a finnugrisztika ad magyarázatot, és ez szerinte tudományos tény – oszt jónapot – vita nem lehet! – mert, hogy vita nincs! A nyelvészeti törvények, és szabályok értelmében a két nyelv rokon nyelvek.

KI – vagy Mi, vált ki, és honnan?

A riportban elhangzik egy olyan kijelentés is, amelyet nehezemre esik „szakmailag” értékelni:

„… a magyar nyelvet beszélők időszámításunk előtt 1000 és 500 között váltak ki az ugor nyelvközösségből.”

Ez olyan szakmai tévedés, amelyet egy magára valamit is adó finnugrista nyelvész még álmából felébredve sem követhet el. Ugyanis nem a magyar nyelvet beszélők váltak ki az ugor nyelvet beszélők közösségéből, csak a magyar nyelv vált ki, az ugor alapnyelvből. A nyelvészetben ez olyan alapvetés, amit nem illik eltéveszteni, már egy elsőéves egyetemi szinten sem – nem, hogy még egy ismert nyelvésznek. A nyelvészet ugyanis azt nem tudja megmondani – és nem is feladata – hogy a beszélők, szétváltak – e, vagy sem. Arról a nyelvészet nem tud nyilatkozni, hogy a mai manysik és magyarok elődei valóban együtt éltek- e, az ugor nyelvegység korában - csak arra van kompetenciája – és nem is vállalkozik másra – hogy azt állítsa, hogy volt egy ugor nyelv, amely elődje, mind a mai magyar, mind a mai manysi nyelvnek.

Ha egy „kívülálló” ilyen állítást fogalmaz meg, azt a finnugristák azonnal öles cikkekben támadják, „finnugorellenesnek” laikus kóklernek, dilettánsnak bélyegzik, aki olyasmihez szól hozzá, amihez nincs semmiféle kompetenciája. Összekeveri a nyelvrokonságot a néprokonsággal – pedig azoknak semmi közük egymáshoz – hiszen a nyelvész csupán a nyelv eredetéről beszél, és nem a beszélőkről.

De persze nem csak Gugán Katalin nem tudja elmesélni a nyelv történetét a beszélők története nélkül, hanem még senki másnak sem sikerült ez. Éppen ezért tartom "álságosnak" a mai finnugristáknak azt az állítását, hogy a magyar nyelv származásának és a magyarság származásának egységét soha nem hirdette e tudomány. Ezzel az állítással nem elsősorban a "finnugorellenesek" lettek megbélyegezve, hanem sok-sok olyan finnugristát is kitaszítanak a tudományból, akik egész életüket ennek az egységnek a bizonyítására szentelték. De nem csak kitaszítanak, hanem egyúttal meg is hamisítják a finnugrisztika történetét. Szinnyei József ezt írta:

„Bármilyen idegen elemekkel gyarapodott is tehát a magyarság, annyi bizonyos, hogy az „igazi magyarok” az ős-finnugoroknak egyenes leszármazottai.”

Valahogy úgy van ez, mint amit Thomas S. Kuhn a paradigmák közötti vitákról mond.

Kuhn szerint akkor lesz újra egységes egy tudományos közösség, ha minden tudós csatlakozik az új paradigmához. Néhányan azonban életük végéig ragaszkodnak nézeteikhez, de egy idő után az ilyen tudósok meghalnak. Az új paradigma tagjai pedig újraírják a kézikönyveket, s úgy állítják be a régi korok tudósait, mintha azok az új módszerekkel dolgoztak volna ugyanezeken a problémákon.

És akkor ez még a „megszépített” változata annak, amit én gondolok az efféle Gugán Katalin féle állításokról.

Kérdés tehát, hogy a mai finnugrisztikának vajon miért kényelmetlenek, elutasítandók mindazok az eredmények, amelyeket e tudomány itthon és külföldön a magyar nép és nyelv eredetéről eleddig felmutatott és igazolt. Miért érzi szükségét a nyelvtudomány, hogy azt állítsa, hogy a már 150 – van aki szerint 300 – éve kizárólag nyelvrokonságról beszél, amikor tudva tudja mindenki, hogy ez egészen profánul kimondva egyszerűen … nem igaz!

Ha mindezt figyelembe vesszük akkor láthatjuk, hogy Gugán Katalinnak vagy fogalma sincs a saját szakmájának alapvetéseiről – amit azért nem gondolnánk – vagy tudatosan hamis látszatot igyekszik kelteni. Megint egy olyan riport, ahol a finnugrista ködösít, félretájékoztat, félrevezet – vagy nem tudja mit beszél.

Lehet választani!

GéKI

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugrizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr7716582700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimeraj 2021.06.06. 18:06:04

A fingugri nyelvkehez nincs köze a magyarnak, germagyarnak, merthát indogermán nyelv, ahé ezt nem ismeréi, mint észleli, az nem tud semmit a magyar nyelvről Hogy mennyi idős a magyar nyelv? Annyi mint Kirgen, a germagyar nyelv Asja, ami indogermán démon, a szőke dühor démonja( mint immanens Isten, ős, mert a démon egy ős, csak szellemi démontól fertőzve, mint vírus). Az Ase, Kirgen benne volt a természetben, szellemi vírus megfertőzte azt az embert, hé képes volt a beszédre. Mihelyt ez az ember meghalt, a szellemi vírusal fertőzött, démoni őssé vált(a démon is ős), és benne lett a természetben újra, és a nyelvben, hé Kirgen.

A magyar nyelv indogermán és germán, tehát régi a magyar nyelv.

A nyelv nem változik, csak a Rendet(Scott őrmester a formája) követi, ami nem úgy változás, mint aköznapi nyelvben, sokkal inkább fejulás, de a Rend-nek utana.

Gelimeraj 2021.06.06. 18:10:57

„Minden ellentétes híreszteléssel szemben egyértelmű, hogy a magyar nyelv az uráli nyelvcsaládhoz tartozik, amit tudományos körökben senki nem vitat”
------------------

Ezt el tudom hinni, hisz a tudomány egy ideológia, más a látásja mint a nyelvnek, tehát a tudomány és a nyelv szükségszerűen egymás fájandja(fáj-ból Feind).
De persze, a humbolti bessolás alapján a magyar nyelv nem lehet fingár nyelv, csak területileg lehet köze, és osztályban, de a magyar nyelv az agglutinálásban is inkább indogermán és germán, mint fingár.

Felteszi a kérdést:
hogy ha ma ősi magyar nyelven szólna hozzánk valaki, vajon értenénk-e belőle akár egy kukkot is.
------------

Igen, mert jobb germagyar volt, csak az értelmiségiek elkúrták, nem kicsit, hanem nagyon. Én mondjuk a magyar primitív fajtáját beszélem.

Control. 2021.06.07. 12:22:17

És ti volnátok jól képzett tudósok. Aham. Én meg a Nobel díjakat megítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnöke vagyok. Üdvözlet tudóstársak. :)

Pierr Kardán 2021.06.08. 15:12:14

Ennél még a meteorológusok is jobbak. A meteorológusok ugyan nem tudják megmondani, hogy holnap milyen idő lesz, de azt legalább tudják, hogy tegnap milyen idő volt.

A nyelvtörténészeknek viszont úgy látszik, hogy fogalma sincs arról, hogy mi történt a magyar nyelvvel a múltban :-(( De azért mindegyik ír egy könyvet, amelyben cáfolja az összes többi ilyen témában írott könyv állításait :-)))

Esküdt 2021.06.08. 23:28:21

A szóban forgó cikk lelőhelye: index.hu/belfold/2021/05/25/magyar-nyelv-nyelveszet-gugan-katalin/

A Szerző figyelmébe ajánlom az alábbiakat.

1. „… a magyar nyelv réges-régen elvált az uráli nyelvrokonaitól…” – Nem lehet bizonyítani, ennélfogva nincs értelme cáfolni sem.

2. „… egyértelmű, hogy a magyar nyelv az uráli nyelvcsaládhoz tartozik…” – Bizonyítani – nyelvemlékek híján – nem tudják.

3. „Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc.” – Látjuk, és úgy gondoljuk, a Halotti beszédet egy magyarul nem tudó egyházi személy (vagy annak szolgája) jegyezte le. Temetéseken „szamárvezető” gyanánt használták. Hasonló módszerrel él a hazai, angolul nem tudó zenészek egyike-másika is. Leírja magyarul: „Áj láv jú máj bébi…”. Ha nem vész el a papírlap, becses nyelvemlék – Szerelmi beszéd – lesz belőle.

Keservemben új közmondást alkottam: Örökös, mint finnugristának az uráli nyelvrokonság.

Gyingizik 2021.06.09. 10:04:41

@Gelimeraj: Ide is leírom, hogy fordítva ülsz a lovon. A germán-kelta nyelvekkel azért vannak közös szavaink, és minimális mértékben közös nyelvtani elemeink, mert az "urali"-ból átvették azt az ős- "indoeurópaiak". Minden "indoeurópai" egy náluk ősibb agglutinálóból alakult ki nyelvromlással.
Természeti népek ugyanis nem beszélnek "indoeurópai" nyelvjárást, azt csak az újabban, nyelvromlással keletkezett, pár ezer éves kultúrák makogják.

Gyingizik 2021.06.09. 10:37:50

Jó ez a Szinnyei idézet, hiszen Gugánon kívül más finnugristák is azt mantrázzák, hogy "már száz éve senki nem mondja a finnugrista nyelvészek közül, hogy a nyelvrokonság = néprokonság". Pl. (Fejes László, van cikke is erről a nyest-en.)

Tisztelt Géki! Konkrétan melyik könyvében írta ezt Szinnyei? Látok egy 1910-es kiadású könyvét a neten, de ezt lesöprik, hogy száz éven túli. (Miközben 1943-as haláláig aktív volt, nyilván ezt tanította az egyetemen is!!) Ezt találtam:

"Kétségtelen dolog, hogy a finnugor alapnyelv is nyelvjárásokra volt oszolva. Ezekből a nyelvjárásokból fejlődtek az alapnyelvet beszélő nép fokozatos szétválása után a mai és a már kihalt finnugor nyelvek. A szétválás után az ős-finnugor népnek az a töredéke, a mely az alapnyelvnek — mondjuk rövidség okáért így — magyar nyelvjárását beszélte, szomszédjával, a vogul-osztják nyelvjárást beszélő töredékkel maradt együtt hosszú ideig."

real-eod.mtak.hu/5650/1/000910421.pdf

Illetve vannak-e további hivatkozások más szerzőktől, akik a nyelvrokonságot és a néprokonságot nem választják el? Kizárólag nyelvészektől, hiszen Fejes rafkósan kiveszi a történészt a száz évből, azt állítva, hogy a történész félremagyarázta, félreértette a nyelvészet eredményeit.

Szeretnék összeállítani egy kis hivatkozási listát az állítás cáfolatáról, ezért kérdezem. Előre is köszi.

Géki 2021.06.09. 11:07:43

@Gyingizik:

Kigyűjtöttem neked néhányat - időrendben!
Ezen a honlapon is találhatsz még, meg a többi felvetésedre is vannak gondolataim.
Gugánnal éppen most "beszéljük meg" - a "gondolatait"...!

Azt a bénaságot, hogy "csak nyelvrokonságról" beszélhetünk, csak azért találták ki a finnugristák, mert úgy a múlt század 80 - as éveire kiderült, hogy gyakorlatilag egyetlen tudományág sem támogatja a finnugor együttélést, már pedig enélkül "közösen beszélt alapnyelv" nem létezhetett.
Ezen a honlapon is találhatsz még néhányat!

Raguly Antal (1819-1858):
„De mivel, ahol a nyelv rokon, ott a népnek is, amely azt beszéli, rokonnak kell lennie, tehát a lingvisztikai út – mint biztos, csalhatatlan és egyetlen régen elvállt népeknek rokonsága megmutatására – alapja, egyszersmind a históriai vizsgálatnak.”
( A finnugor őshaza nyomában – 1973: Raguly Antal / 31. o. )

Hunfalvy Pál (1810 – 1891):
„A rokon nyelvek ti. egymást értelmezik, felvilágosítják, egyszersmind az illető nemzetnek eredetét és művelődését mutatják ki… a rokon nyelvek ismerete nélkül tehát egy nemzetnek őstörténetét sem lehet világosságra hozni. A magyar nemzetnek származási időszaka okvetlenül rokonainak közelében, hogy ne mondjam, társaságában folyt le. A nemzetnek etnikai eredetét, csak az illető nyelvhatározhatja meg. A nemzetnek etnikai eredetét az illatő nyelv eredetével kell egynek tartani.”
(A finnugor őshaza nyomában: 1973: Hunfalvy Pál: / 39 – 76. o.)

Szinnyei József (1857-1943):
„A magyarság tehát minden valószínűség szerint már a törökökkel való összekerülése előtt sem volt teljesen egységes fajú, de annyi kétségtelen, hogy a finnugor származású magyarok voltak mindig többségben, ők voltak a befogadók, és a beolvasztók és az ő nyelvüket vették át a hozzájuk csatlakozó népelemek.
Bármilyen idegen elemekkel gyarapodott is tehát a magyarság, annyi bizonyos, hogy az „igazi magyarok” az ős-finnugoroknak egyenes leszármazottai.
Ennyit vall a nyelv, aki ennek alapján áll az erős alapokon áll. Ezen alapokon kívül csak az ingovány van és arra nem tanácsos rálépni.
( A finnugor őshaza nyomában-1973: Szinnyei József - 272-288 )

Zsirai Miklós (1892.1955):
„A nyelvek rokon volta, azt jelenti, hogy… kikövetkeztetjük a finnugor alapnyelvet, és beszélőjét, a finnugor ősnépet. Aztán már csak az a tennivalónk, hogy a rekonstruált alapnyelvet vallatóra fogva igyekezzünk az ősnép életformáit, műveltségi viszonyait – tehát a mi ősműveltségünket – az ősnép lakóhelyét – tehát a mi őshazánkat – földeríteni. ( A finnugor őshaza nyomában – 1973: Zsirai Miklós / 394-408)

ifj. Kodolányi János (1922-2008):
„A magyarság elődeinek őshazáját keressük, azokét a népekét, amelyekkel magyarrá válásuk előtt együtt éltek egy nyelvet beszéltek. A nyelvészeti kutatások megállapították, hogy a finnugor nyelvet beszélő népek, népcsoportok egy nyelvcsaládba tartoznak. Elődeik több ezer évvel ezelőtt egy nyelvet beszéltek, egy őshazában éltek.”
( A finnugor őshaza nyomában – 1973: ifj. Kodolányi János / 8. o.)

Fodor István ( 1943 - ):
„A rokonság legfontosabb ismérvének a nyelvet tartották, s abban is megegyeztek a kutatók, hogy a rokon nyelvek valamilyen nagyjából még egységes ősnyelvre mennek vissza, amelyet a még szintén többé – kevésbé egységes ősnép beszélt. Mindazok, akik a finnugor népek történelmét kutatták azt a kérdést tették fel: hol is volt az őshaza, és mikor éltek ott e népek ősei. Az uráli nyelveket beszélő közösségek, tehát minden bizonnyal a az alapnyelv felbomlása után költözhettek szét Eurázsia térségein”
( Fodor István: Őstörténet és honfoglalás – 2009 :14 -18)

Gelimeraj 2021.06.09. 11:55:58

@Gyingizik:
1. A magyar nyelv nem uráli, hanem indogermán.
2. Nem közös szavak, hanem magyar szavak, amik indogermánok. A magyar nyelv szókincsjében szinte minden indogermán, ami magyar az 70 százlék vagy afölött, ami a germán.
.3. Nem minimális nyelvtani elem, mert minden konkrét jel indogermán és germán.
4. Az indogermán is agglutináló úgy mint a magyar, és a germán is, a germán meg a magyar felé hajlott egy időben: onnan, mint germán ennan, amiban az ana is benne vahn. Nem azt mondta a germán hogy von da, hanem onnan, vagy ennant, mint onnant, a t a tárgyas és a dé, mint té, amiőbl lesz a től.

Gelimeraj 2021.06.09. 12:08:22

@Gyingizik:
Amúgy a germán nyelv a magyar. A kelta is germán volt, de a kelta nyelv a germán hangeltolódáson nem ment át, amit Grimm Krisztus előtt az első évszázadra tesz. A Belgák, vagy az Eburonok, Trevereerke ezért se értették már a Germánokat, de a Kelták is Germánok voltak.

A kelta nyelv és így a nyugati germán is egy halom idegen szót szívott magajába, vagy a Magen szót, aminek nincs más indogermán megfelelője. A német idővel meg elkezdett latinosodni, azért német, de a germagyar nem, ami egy másik irányba haladt.

Nyelvtani elemek kevés? Minden szó eyben a nyelvtan, ami magyar, de(de germán szó, az át másik formája) minden nyelvtani jel indogermán és germán. A fingár nyelvek teljesen máshogy agglutinálnak mint a magyar, a germagyar, ami ezt indogermán és germán jelekkel teszi.
Fingárhoz csak látszólagosan hasonlít, úgymond egy osztályba, Humbolt besorolásjának utana, de a magyar máshogy agglutinál, mint az indogermán és germán germán jelekkel, tehát a magyar nyelv germán nyelv. Másrészt azok, amik beleillenek a gyökrendszerbe, azok a germánok, tehát magyarok, illetve az alapokat az erőszakos gyökökkel és szavakkal kell kezdeni.

Gyingizik 2021.06.09. 12:24:01

@Géki: Köszönöm! Ez a Zsirai idézet különösen jól esett, hiszen Gugán - és Fejes is - ÉPPEN Zsirait hozza bizonyítékként arra, hogy lám-lám Zsirai már a 30-as években kategorikusan megmondta, hogy a nyelvrokonság nem egyenlő a néprokonsággal.
Miközben a valóság az, hogy könyvének egy fejezetében ezt valóban felveti, DE utána meg leírja ezzel egyenrangú elképzelésként "a finnugor alapnyelv beszélője a finnugor ősnép"... Vagyis ötletel, több elképzelése szerint egyenrangú elméletet felsorol...

Géki 2021.06.09. 12:59:30

@Gyingizik:

Ahogyan Szinnyei sem tudott mást mondani, hiába kezdte azzal, az ominózus tanulmányt, hogy:„Tudvalévő dolog, hogy a nyelvek rokonsága nem bizonyítja okvetlenül a népek fajrokonságát.”
Miután jó alaposan „megbírálta” Vámbéry nézeteit - a végén rájött, hogy bizony akkor ezt kell mondania:
Ja, hogy ebből meg akkor az következik, hogy a magyarok finnugorok – hát igen!...az következik…!!!
Ja, hogy ezt meg egyetlen tudományág sem támogatja – a legeslegújabb archeogenetika sem… hát igen - ez bizony kezd gáz lenni!

Géki 2021.06.09. 13:06:29

"nyelvrokonság nem egyenlő a néprokonsággal."

Erről egy komplett cikksorozatot találsz itt a blogon!
A finnugristák ugyanis azt találták, ki hogy a nyelvrokonságra, és a néprokonságra, teljesen másféle definíciót alkalmaznak.
Míg az egyiket - eredet - értelemben használják, addig a másikat - etnogenezis - értelemben.
Valami effélére mondta Kohn bácsi, hogy... ügyes!

Gelimeraj 2021.06.09. 13:15:29

@Géki:
A vér és a nyelv az egy. A magyar nyelv nem rokonja a fingárnak, mert a magyar nyelv az indogermán, a nyelvrokonság meg a néprokonság az egy, ezért értem a magyar nyelvet.

Gelimeraj 2021.06.09. 13:17:42

@Géki:
A nyelv a genetikai is, Kirgen a véren át beszél. A vér és a nyelv nem egységje felelős az olyan hülyeségekért, mint fingárizmus, vagy Vámbéry. A vér és a nyelv nem egységje meglelehető Bundenz-nél és Vámbérynál is, és az összes nyelvészkedőnél, ahéknek nincs köze a magyarhoz.

Gyingizik 2021.06.11. 20:02:28

Nem bírom ki, hogy feltegyem Fejes 2019-es cikkét, amiben már olyan bizarr és röhögséges kijelentést tesz, hogy :

"Komolyra fordítva a szót: a fentiekből látszik, hogy a finnugor rokonság MINDIG IS kizárólag a nyelvek rokonságát jelentette..."

www.nyest.hu/renhirek/a-finnugor-elmelet-folyton-valtozik-de-mar-megint-nekik-van-igazuk?comments

Tehát visszanyúl egész Sajnovicsig, és azt próbálja bizonygatni, hogy már Sajnovics sem ezt mondta!

35. hozzászólóként (ott Stanley vagyok) hiába hozok neki konkrét idézetet Sajnovics művéből kiegészítve az ELTE Finnugor tanszékének (!!!!) kutatástörténeti cikkével (amiben világosan leírásra kerül, hogy László Gyula fellépéséig az őstörténeti kutatásokat KIZÁRÓLAG a nyelvrokonság határozta meg), mert erre ő elkezd maszatolni ilyen-olyan marhaságokkal a válaszában. Sőt még nekem írja, hogy ne magyarázzak bele olyat ami nincs ott. Vagy pl. "kiderül" a válaszából, hogy Hell Miksának semmi köze a finnugrizmushoz "csak" biztatgatta Sajnovicsot, ennyi.

Itt az ELTE cikke melyben világosan leírásra kerül, hogy KEZDETEKTŐL a nyelvrokonság = néprokonság...

finnugor.elte.hu/?q=ostortmoha

Itt le van írva feketén fehéren:

"Látható tehát, hogy a rokon nyelvek közös eredetű elemeinek kialakulását kutatva született meg az őshaza fogalma, valamint az a feltételezés, hogy a nyelvrokonság egyben vérrokonságot is jelent a közös eredetű nyelveket beszélő népek között."

Még annyi menekülő utat hagy magának Fejes, hogy a történészek néprajzosok félreértették, félremagyarázták a nyelvészeket, akik ugye sose mondták, hogy a nyelvrokonság egyenlő a néprokonsággal. De ez is abszurd, hiszen nyilván van tudományos konferencia, bölcsészkaron belül folyosói beszélgetés, amin ezeket ugye tisztázni lehet. Irreális állítás, hogy 200 év alatt egyszer sem ült le egy nyelvész és egy történész tisztázni a félreértést...

Gelimeraj 2021.06.11. 21:04:28

@Gyingizik:
Milyen félreértést? A nép és a nyelv egy, vagy máshogy a vér és a nyelv egy. A magyar nyelv indogermán és germán, mást se tudtam, így beszéltem németül is, vagy így sajátítottam el, vagy a magyarból az árját(germán hangeltolódással) értem.

A vér és a nyelv egy, csak a libertinek nem.

Géki 2021.06.11. 21:54:26

@Gyingizik:

Miután az ezen a blogon is használt "tisztességes" GéKI - nevemen a Fejesék kitiltottak, az ominózus cikk alatt a @szkitatilla - néven írtam a kommentjeimet.
Talán ha így nézed át az akkori hozzászólásokat, egyértelműbb lesz, hogy miért is értünk mi egyet.
A Fejes egyébként azért tiltott ki, mert az alábbi cikk :
www.nyest.hu/renhirek/mi-bizonyitja-hogy-a-magyar-nyelv-finnugor?force_desktop
alatti több mint 700 hozzászólásos kommentfolyamban, bebizonyítottam, hogy a cikkben megfogalmazott nyelvrokonsági paradigma, azonos a homeopátia tételeivel.
A cikk mögötti kommenteket törölte, azután a cikket kommentelhetetlenné tette - ma is az, szinte az egyetlen az összes NYEST cikk közül - és a cikket átírta, anélkül, hogy ezt bárhol is nyilvánvalóvá tette volna!

Géki 2021.06.11. 22:11:39

@Gyingizik:

Azután persze az alábbi indoklással a @szkitatilla - nevet is kitiltották!

„Ha tehát egyetértünk abban, hogy a homeopátia nem tudomány, akkor viszont ebből az következik, hogy a finnugrisztika sem az – mivel az alapjait jelentő „nyelvrokonságparadigma” egyenlő a „homeopátiás hígítás” elvével.”

Igyekezzél ezt szaktudományos folyóiratban publikálni, mert itt hiába győzől meg bárkit a kommentelők közül (eddig nem nagyon sikerült), attól még máshol nem hatsz. Amúgy is eljött a te időd, a Magyarságkutató biztos segít a megjelentetésben.

Még nem segített - de ami késik... az nem múlik!

Esküdt 2021.06.15. 10:50:47

@Géki:

Van abban valami művészi, püfölős bohózat, ahogyan veled bántak. (Tedd közzé megállapításaidat tudományos közlemény formájában.) Mindnyájan jól tudjuk, természetesen a finnugristák is, hogy egyetlen hazai folyóirat, évkönyv – de még a Wikipédia stb. – sem ad helyet olyan nézeteknek, melyek ellentmondanak az akadémiai állásfoglalásnak. A hunfalvyzmus kiszolgálói, hatalmának őrei szinte mindenütt jelen vannak. A Magyarságkutatót éppen azért ostorozzák, mert az félig-meddig független, nem rendeli alá kutatási terveit stb. a finnugor eszmének.

A hunfalvysták, ha nem tudnak valakit meghátrálásra bírni, elkedvetleníteni, kitiltják fórumaikról. A hunfalvysta, ha nem nyerhet, nem hajlandó játszani.

A hunfalvyzmus hívei – alighanem botrányosat mondok – inkább sajnálatra méltók, mint gyűlöletesek, hiszen örökös rettegésben élnek. Magabiztosságuk az egeket verdesi, ez azonban csak tünete, ellensúlyozása félelmüknek. Rettenetes lenne, ha kicsúszna kezükből az irányítás. Ezért aztán minden törekvésük arra irányul, hogy ők győzzenek, bármi áron. Erőszakoskodnak, egyeduralomra, kizárólagosságra törekszenek, hogy ne kelljen szembenézniük a tényekkel. Tudniillik, hogy a finnugor eszme helytelen leírása a valóságnak.
süti beállítások módosítása