„A sápadt finnugrisztikus lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

Finnugrizmus

Finnugrizmus

Öszöd margójára! - avagy "Dumakabaré"... a javából!

Hazugságbeszéd..? - Igazságbeszéd...?... vagy amit akartok!

2020. május 25. - Géki

 

wp_20210213_006.jpg

Itt van újra! Itt van újra!

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezére. Jelentősen megerősödtek a pozíciói, a „rövidlátó összefogósdit játszó" – ellenzéki politikusok pedig, körüldongják, mint őszi szúnyogok a petróleumlámpát . Nagyon úgy néz ki, hogy a fiatal – vagy nem is annyira fiatal - képviselők, teljesen elfelejtették az „öszödi” beszéd legfontosabb "érdemeit".

Gyurcsány Ferenc „feltámadásáról” szóló cikkek kapcsán merült fel bennem, miszerint a kiszivárogtatás körülményeiről rengeteg információ került napvilágra, de magának a beszédnek az elemzését én még nem olvastam sehol. Talán érdemes volna kissé felmelegíteni, hogy „mi is volt ott a lényeg”…!!!

A beszéd engem egészen másképpen érintett meg, akkor is, és ma is, mint ahogyan azt a nyilvánosság előtt oly sokszor, és oly sokan elmondták és elemezték már.

Az akkori ellenzék, a mai kormányerő, szempontjából a dolog teljesen nyilvánvaló, … nem lehetett a dolgot másképpen kommunikálni, mint ahogyan azt ma is kommunikálják… a Gyurcsány kimondta, „hazudtunk reggel, éjjel, meg este”… vagyis az MSZP – egy hazug párt, és annak vezetője egy hazug ember.

Az MSZP – álláspontjának kettőssége azonban engem már akkor is teljesen meglepett, hiszen az én meglátásom szerint nekik, ennek a beszédnek már akkor sem a „hazugság vagy az igazmondás” - kellett volna, hogy legyen a jelentése. A beszédet én valamikor 2006 – novemberében hallgathattam meg, az általam ma is ismert formájában.

Ma sem, és akkor meg aztán végképen nem, tudtam elképzelni, hogy ezt a beszédet „miképpen lehetne” – pozitívan "igazságbeszédként" értékelni.

Annak idején ezt jegyeztem le magamnak:

„Meglátásom szerint a Gyurcsány nem nézett szembe semmivel Öszödön, mindössze csak begurult, hogy a sok szerencsétlen MSZP küldött nem értékelte kellőképpen az Ő "zsenialitását". Egyedül nyerte meg a választásokat, ezt mindenki tudja, és ezt nem lehet tőle elvitatni, akárhogyan is érte el - és nem tudta tovább féken tartani magát. Ez az ember egy világmegváltói ambíciókkal megvert - megáldott!? - diktátor, akit egyszer még a saját "elvtársai" fognak karóba húzni - ahogyan az már nem először történt meg, kommunista berkekben."

Aztán némi ( bár koránt sem rövid ) huzavona után végül is kirúgták, "karóbahúzták" - ahogyan az már nem először történt meg, kommunista berkekben.”

Talán érdemes most feleleveníteni, hogy mi is volt az a beszéd tulajdonképpen!

Sok vád szerint, a Gyurcsány beszéd kiragadott részletei miatt történt, ami történt, azt egyesek félreértelmezték, és nem látták meg benne a jó szándékot. Végig hallgatva a 25 perces beszédet, azonban meg kell állapítani, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ami a gyakran idézett obszcén tartalmú részletekből kitűnik. A legtöbbet hangoztatott részekből valóban, csak a trágárság, és a hazugság elismerése látható. Az egész beszéd lényege azonban egyáltalán nem ez. A teljes beszéd egy kommunista diktátor előadása, akit teljesen nyilvánvalóan még a saját „elvtársai” véleménye sem érdekel, csak és kizárólag a saját tejhatalma „hogy mennyi pénz kell ( az ország rendbetételéhez ) … azt most nem mondom meg… és nem is kell tudnotok róla…”- hangzik el, a beszéd közben.

A szokásosan idézett részletekből valóban csak egy arrogáns, káromkodó bunkóként tűnik ki, a volt miniszterelnök. Az egész beszédet azonban nem ez, hanem a magamutogatás, az önimádat "ÉN teszem, Ti meg csak nézzétek" mondandó jellemezte - "5-6 ember dolgozik a programon több, nem fér hozzá" ... stb . Aki ezt ott és akkor, végighallgatta és csak egy kicsiny- kis ambíció is szorult belé, és esetleg úgy gondolta volna, hogy Ő is dolgozott azért valamit ezért a pártért, ott helyben lelöki az emelvényről.

Ehelyett megtapsolták.

Ez a beszéd nem az igazságról - hazugságról szólt, hanem az MSZP küldöttek lettek "leugatva" - hogy pontosan tudják „ki hány méter” - azok meg közben vihogtak, és tapsoltak. Ez az igazi szégyen – mert nem csak az ellenzék és az ország lett „lekurvázva”, hanem maguk az akkori kormánypártiak is, és még csak észre sem vették. Próbálják megmagyarázni milyen nagyszerű is az-az ember, aki még a saját fajtája véleményére sem kíváncsi, „olyan bátor”. Egyetlen egyszer sem mondta, hogy a reformok kidolgozásához bárki véleményére is kíváncsi lenne, „még a legnagyobbak is százmilliárdokat tévedtek… nem tudnak számolni” – Gyurcsány és csapata viszont tud – egyedül ŐK - és senki más.

Ez az igazi szégyen - nem, az hogy hazudott, a hatalomért – azt mások is megteszik.

Az egész országra nézve szégyen, ha egy ilyen ember újra hatalomra kerülhet, nemcsak az MSZP – DK-é, hanem a miénk is. Nincs az, a politikai eszköz, amit ne lehetne felhasználni azért, hogy ez az ember eltűnjön a közéletből. Az MSZP akkor, .... megnyerte a választásokat – vele, vagy Ő... „Nekik” – de azt a szégyent, ahogyan ez kioktatta őket, azt remélem még ők, sem viselik el, különben egy pár év múlva újra beindíthatják a rehabilitáló gépezetüket.

Most újra végighallgattam a beszédet, és ma sem tudok mást írni. Merthogy én, sem akkor nem tudtam, sem most nem tudom elképzelni, hogy az ott helyet foglaló MSZP „öregek” ezt csak úgy... végighallgatták.

Az akkori nyilatkozatokból, számomra az tűnik valószínűnek, hogy volt, aki ebbe a beszédbe „beleszerelmesedett” – volt, aki ezzel kívánta „megpuccsozni” a kormányfőt, és volt, aki egyszerűen politikai előnyt kívánt ebből kovácsolni. Valószínűleg senki sem gondolt arra, ami lett belőle.

A magam részéről megpróbálom bemutatni a beszédet és így rávilágítani arra, mi az oka annak, hogy képtelen vagyok benne fikarcnyi pozitívumot is felfedezni. Megpróbáltam... de, én egyetlen mozzanatot sem tudtam kiemelni. Várom, hogy akik látják benne, azok valami hasonló módszerrel, mint az enyém, egyszer megteszik

A beszéd bemutatása

( A legjobban ismert káromkodásokat, és trágárságokat kihagytam - mert szerintem nem ez a lényeg) - A beszédet itt lehet meghallgatni -   https://www.youtube.com/watch?v=bz3MEpgP0_o

  1. Gyurcsány Ferenc első mondata: „Az amit eltudtam nektek mondani itt egy órában, sőt talán több is volt az mint egy óra, az természetesen nem az egész politikánk.”

Az MSZP megnyerte a 2006 – os választásokat, a megválasztott miniszterelnök május 26. án Öszödön, több mint egy órás előadáson, a párt képviselői előtt bemutatta az elkövetkezendő időszak rövid és hosszútávú programját.

  1. Gyurcsány Ferenc második gondolata: „… a figyelmeztetést és a tanácsokat ez ügyben köszönjük szépen.”

Vagyis a jelenlévő MSZP – küldöttek, a program bemutatása után elmondták véleményüket a miniszterelnök által felvázoltakról. Ha egy miniszterelnök, a programjának véleményezései utáni reagálás első gondolatsorában, egyrészt bocsánatot kér, hogy a program kidolgozottsága nem fedi le az elkövetkezendő politika minden részletét, és megköszöni a kritikákat, miközben nem köszöni meg az egyetértők segítő szándékát, akkor ott nagyon sok elismerő vélemény nemigen hangozhatott el. Ebben szerintem egyet tudunk érteni. A beszédnek erre a szakaszára a nagyon sok elhallgatás, és gondolati szünet, jellemző.

  1. Miért kidolgozatlan a program:

A miniszterelnök több gondolaton keresztül is elnézést kér a program gyöngeségei és saját bizonytalansága miatt.

Néhány nem szószerinti gondolat, amiket felsorol:

  • Nem tudjuk 12-15 embernél többen körbeülni azt az asztalt, ahol dönteni kell.
  • Nagyon szűk csapat dolgozik 5-6 ember, mert többet nem engedhetünk be, nehogy baj legyen.
  • Nem csinálhattuk, hogy nehogy kiderüljön, most meg már annyira csinálni kell, hogy belegebedünk.
  • Fölkészíteni a vezető lapok publicistáit mi várható.
  • Trükkök százai kellett, hogy túléljük, de erről nektek nem kell, hogy tudjatok.
  • Még a legnagyobbak is - akik az MSZP körül mérvadó szakértők - százmilliárdokkal tévedtek.
  • Demján Sándor – nem tud számolni
  • Surányi György – nem tudja, hogy létezik az adó-visszaigénylés
  • Jó ötlet sok van, de amikor számolni kell, elfogy a tudomány,
  • Sok pénz kell, de azt nem mondom meg, hogy mennyi is kell az ország rendbetételéhez.
  • Igazatok van a megoldások nem tökéletesek, de nincs jobb
  • Az a csapat, akit megbíztatok nem bír többet tenni, ha belegebed sem.

     4.  A beszéd egy jelentős részében a "gigantikus munka" és a munkát végzők "zsenialitásának" bemutatásáé volt a főszerep:

A munka nagyságának bemutatását annak fényében értékeli,  hogy a párt több tagjának hozzászólásának értelmében, azt érzékelte, hogy azok nem igen értették meg a program lényegét. A beszédnek ebben a részében azt érzékelteti, hogy milyen különbségek vannak a párt új "gyurcsányi" arculatát követők, és a párt "hagyományos" arculata között:

  • Azért dolgoztam, hogy tanulja meg a baloldal, hogy nem kell beszarni Orbántól.
  • Történelmet akarok csinálni.
  • Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy lesz-e a megyei önkormányzatban helyük, mert egzisztenciát lehet még találni máshol is. Tudom, hogy nekem könnyű ezt mondani, ne vágjátok ezt mindig a fejemhez.
  • Van hozzá egy emberetek, aki megcsinálja.
  • Én nem 400-500 ezer forintért csinálom, pedig az is fontos tudom annak, akinek nincs másik szakmája.
  • Az nem reform, hogy a többiek változzanak meg, én meg nem. Majd ez a miniszterelnök is elmegy mi meg maradunk.

     5.  A beszédnek több részletében is azt taglalta, mi lesz annak a következménye, ha nem fogadják el a felvázolt koncepciót:

  • Lesznek tüntetések – lehet tüntetni a parlament előtt - előbb-utóbb, úgyis megunják, és hazamennek
  • Vagy mi fogjuk megváltoztatni az országot, vagy Orbán.
  • Nem azért kell politikusnak lenni, mert elfelejtettük milyen autófényezőnek lenni.
  • Nem arról szól a politika, hogy kiből lesz polgármester, ez nincs benne az első száz pontban.
  • Az oktatási rendszer felerősíti a társadalmi különbséget és szegregál.
  • A felső tízezer termeli magát újra közpénzen.
  • Ha nem engedtek, akkor ahhoz én, nem kellek, és elmegyek, és írok majd kibaszott jó könyveket a modern baloldalról.

 Most amikor látom, hogy az MSZP újra összeáll – a Gyurcsánnyal – most értettem meg, hogy ez a mai „baloldal” – semmit nem értett meg abból a beszédből. Mert aki azt a beszédet megértette, az soha többet nem áll szóba ezzel az emberrel.

Most megint összekeverik az okot az okozattal.  A „baloldal” – részéről most megint nem az a bűnös, aki tetteivel és szavaival eljuttatta az elkeseredett embereket a „TV – székházig” hanem az a bűnös, akinek azt megakadályozni, vagy nem volt lehetősége, vagy nem volt rá elegendő ereje, vagy csak egyszerűen eszébe sem jutott, hogy ez lesz belőle, ami lett. Azt próbálják meg bűnösnek kikiáltani, aki „politikai előnyt” – próbált kovácsolni a „baloldaliak önszembeköpéséből” de nem volt elég előrelátó, hogy kiszámítsa a pontos reakciót. Mert bárki, bármilyen szándékkal is hozta nyilvánosságra ezt a „gyalázatbeszédet” – fogalma sem volt róla, milyen hatása is lesz ennek. Vagy csak szerette volna tudni, de nem úgy lett.

Minden esetre attól tartok igazam lett, valamikori önmagamnak… mivel akkor, nem sikerült megbuktatni, magától meg nem ment el… ez az országra nézve TRAGÉDIÁT szült. Minden jel erre utal.

Van egy magatehetetlen, gyáva és sunyi baloldalunk, akik bár háromévi szerencsétlenkedés után, valahogy mégis csak elküldték, ezt az embert, de a mostani fejlemények azt mutatják, hogy egyáltalán nem a beszéd „gondolatisága” – miatt, pusztán számításból. Ahogyan most is számításból vették be újra a „buliba”.

Kíváncsian várom, hogyan fogják majd „megenni” – egymást, mert, hogy „megeszik” – egymást abban biztos vagyok, akár győznek akár veszítenek.

Ugyan már, mit is várhatnánk azoktól az MSZPs „politikusoktól” akik „tapsviharban” törtek ki - ahelyett, hogy ledobták volna az emelvényről - miután a FERI ezeket a mondatokat vágta a szemük közé Öszödön:

„Jöttek páran akik nem szarakodtak azon, hogy lesz- e a megyei önkormányzatban helyük, mert egzisztenciát lehet még találni máshol is. Nem arról szól a politika, hogy kiből lesz polgármester, ez nincs, benne az első száz pontban, és nem azért kell politikusnak lenni, mert elfelejtettük milyen autófényezőnek lenni, és nem is azért a 400-500 ezer forintért kell csinálni - pedig az is fontos tudom annak, akinek nincs másik szakmája. Vagy mi fogjuk megváltoztatni az országot, vagy Orbán.”

Majd a „küldöttek” mindezt „megtapsolták” – „...kell még valamit mondanom Ildikó?”

Az a párt, amely végighallgatta a FERIT Őszödön – már az is csoda, hogy egyáltalán eddig elhúzta. Egy ekkora erkölcsi blama után csak és kizárólag az a „mély beágyazódás” mentette meg őket, amire szokás hivatkozni velük kapcsolatban. A 2022 – es választások után az MSZP – el fog tűnni, mint az őszi köd, ha hajnalban felkél a nap (reméljük a szürke szamárral együtt).

GéKI

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugrizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr3715716992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.13. 21:33:59

Érdekes elemzés.
Beteg ember beteg megnyilvánulása volt ez Őszödön.

Egy apróság. Az élőrébb lévő "Ő", az bizony hosszú a település nevébrn

Géki 2021.03.14. 08:55:20

@gigabursch:

Köszönöm az észrevételt!
A "kögondolkodásban" azonban egyértelműen "Öszödi" - beszédként terjedt el Gyurcsánynak, ez a felszólalása.
Az a tény, itt keveset "játszik " - hogy egyébként maga a beszéd "Balatonőszödön" - hangzott el!
Minden esetre kíváncsivá tett, hogy miért "őszöd" - vagy miért nem "öszöd" - nem mintha bármelyik válltozat is jeletene számomra bármit is!
De ha már észrevételezte, esetleg tudna rá valami magyarázatot? - Szívesen venném! - sőt előre is megköszönöm!
Ha valaiki egy efféle apróságot észrevételez, akkror abban legtöbször van valmi háttérinformáció.
Előre is köszönet ha ezt esetleg megosztja velem!

gigabursch 2021.03.14. 13:57:03

@Géki:
Szerintem sok magyar településnév elég beszédes, csak nem "faggatjuk ki" őket eléggé.
Nem értek hozzá, csak szokás szerint a mindenszlávgermánlatinbizánci válaszokat baromira nem tudom elfogadni.

Szárszó => Zárszó, zárószó
Akarattya => Akaratja
Őszöd => a megőszült időd, üstököd, stb.

Persze vannak egyértelműbbek is:
Györök => Gyerek
Diás => Diós

S vannak tök egyértelműek:
Siófok: A Sió folyó foka, ahonnan egyik oldalról a Balatont, másik oldalról a Siót szabályozták.

De hogy ne csak Balaton legyen:
Velemér => Vele mér
Bodmér => talán valami bottal való mérést jelenthet, hitelesítő hely?

Persze az is beszédes, hogy Őszödön ez a féreg megalkotta a saját őszét.
Ráadásul szerintem a Balatonkörnyéki településnevek sokszor összefüggenek a koppányi hagyományokkal, csak már jól el lettek temetve.
süti beállítások módosítása